Primul raport de biodiversitate: Cu ocazia conferinței COP16, Veolia își reafirmă angajamentele pentru protejarea mediului

Veolia, campion mondial al transformării ecologice, a publicat primul său raport de biodiversitate, „Conservarea și regenerarea naturii: de la angajament la acțiune”, lansat cu ocazia conferinței COP16 pentru biodiversitate, desfășurată în Columbia între 21 octombrie și 1 noiembrie 2024.

Angajată ferm în protejarea mediului

Raportul privind biodiversitatea 2024

PROTEJAREA ȘI REGENERAREA NATURII: DE LA ANGAJAMENT LA ACȚIUNE

Veolia își propune să devină compania de referință în transformarea ecologică, abordând provocări majore precum schimbările climatice, poluarea, epuizarea resurselor și amenințările la adresa biodiversității. Prin activități de decarbonizare, depoluare și regenerare a resurselor, Grupul contribuie activ la conservarea mediului natural și reduce presiunile asupra biodiversității zi de zi. După ce a adoptat Strategia Națională pentru Biodiversitate lansată de guvernul francez în 2015 și a inclus protejarea mediului în obiectivele sale de performanță multidimensională în 2019, Veolia își consolidează acest angajament prin publicarea primului raport cuprinzător de biodiversitate, prezentând eforturile și obiectivele Grupului pentru viitor.

Am poziționat biodiversitatea în centrul performanței noastre multidimensionale, folosind standarde de management ecologic, planuri de acțiune și indicatori de măsurare dedicați, care ne orientează strategia și activitatea zilnică

Estelle Brachlianoff, Director General Veolia

Angajamente-cheie pentru biodiversitate

Indicatorul KPI pentru depoluare și biodiversitate rămâne parte din obiectivul de performanță multidimensională pentru perioada 2024-2027, cu o țintă și mai ambițioasă.

Angajamentul internațional Act4nature a fost reînnoit în martie 2024 pentru următorii trei ani.

O listă completă a angajamentelor Veolia pentru biodiversitate este prezentată în raport.

Decarbonizarea, depoluarea și regenerarea resurselor pentru protejarea biodiversității

Folosind pilonii noului program strategic GreenUp 24-27, activitățile Veolia contribuie semnificativ la reducerea a 3 din cele 5 amenințări la adresa biodiversității asociate activităților umane: supraexploatarea resurselor, inclusiv a apei, schimbările climatice și poluarea mediilor marine, aerului și solului1. Veolia urmărește, de asemenea, să transforme principalele situri pe care le operează la nivel global în adevărate refugii de biodiversitate, subliniind astfel dedicarea Grupului față de practicile durabile de mediu. Acest angajament presupune implementarea unor planuri de acțiune dedicate în zonele cu cel mai ridicat potențial ecologic și, mai larg, gestionarea ecologică a terenurilor pe care se află facilitățile administrate de Grup.

Activitățile Veolia contribuie la conservarea biodiversității

Colectarea și tratarea deșeurilor

Pentru a limita poluarea solului, apei și a atmosferei

Tratarea apelor uzate

Pentru a proteja resursele de apă împotriva poluării și a elibera în natură apă de calitate

Dezvoltarea rețelelor centralizate de termoficare

Pentru a alimenta aceste rețele cu un impact ecologic redus, comparativ cu sisteme mai poluante

Producția și comercializarea îngrășămintelor organice reciclate

Pentru a sprijini echilibrul ecosistemelor

Angajamentul nostru pentru protejarea mediului și conservarea biodiversității se reflectă, în primul rând, în hotărârea de a accelera implementarea soluțiilor de decarbonizare, depoluare și regenerare a resurselor. Prin excelența noastră operațională, contribuim local la refacerea biodiversității pe siturile industriale pe care le administrăm.

– Sébastien Daziano, Vicepreședinte Executiv Senior, Strategie și Inovație

Susținerea biodiversității prin soluții ecologice pentru clienții Veolia

Veolia oferă clienților săi din sectorul public și privat expertiza sa în protejarea biodiversității locale. Grupul implementează o gamă variată de soluții ecologice adaptate gestionării siturilor industriale ale clienților săi, printre care:

  • În Republica Cehă, unde Veolia administrează facilități de apă în Praga și a creat zone de biodiversitate pe siturile sale, dezvoltând proceduri simple pentru menținerea și restaurarea biotopurilor naturale, în parteneriat cu Universitatea de Științe ale Vieții din Cehia;
  • În Qatar, unde Veolia întreține o pădure la uzina Doha North, formată din peste 90.000 de arbori din 28 de specii, într-o zonă devenită sanctuar pentru peste 30 de specii de păsări;
  • În Franța, unde angajații de la depozitul de deșeuri Granges implementează măsuri de protecție și restaurare a biodiversității, inclusiv replantarea atentă a sitului cu semințe locale (certificate „Végétal local”/„plantă locală”) și un proiect de „transfer de fân” pe o suprafață de 7 hectare.

Fapte și cifre cheie

50% 

dintre siturile gestionate de Grup au implementat un management ecologic, acoperind o suprafață de 30.000 ha

 Rezultate pentru 2023

56% 

dintre siturile gestionate de Grup au adoptat o politică „zero pesticide” 
 

Rezultate pentru 2023

 A- 

Rating „Leadership” A- acordat de CDP în 2023 (în domeniile Schimbări Climatice și Securitatea Apei)

 Rezultate pentru 2023

Peste 40 

de coordonatori de biodiversitate în cadrul Grupului, responsabili de implementarea planurilor de acțiune pentru protejarea biodiversității la siturile operate de Veolia

95% 

dintre siturile gestionate de Grup vor adopta un management ecologic și o politică zero pesticide 

Obiectiv pentru 2027

Inovațiile Veolia pentru natură

În colaborare cu The Nature Conservancy, Veolia adoptă soluții ecologice pentru a face față atât schimbărilor climatice, cât și conservării biodiversității. Programul de inovație al Grupului se axează pe dezvoltarea de soluții naturale pentru gestionarea ciclului mare de apă, inclusiv zone umede artificiale.

Un exemplu este proiectul gestionat de Veolia pentru cea mai mare companie petrolieră din Asia, la situl din Beijing Yanshan, care a reușit să îmbunătățească calitatea apei eliberate în mediu. Crearea zonelor umede artificiale a oferit habitate pentru speciile locale, a deschis coridoare pentru fauna acvatică și a contribuit la reglarea ciclului apei. În plus, au fost plantate 2,7 hectare pentru a sprijini depoluarea apei prin fitoremediere, iar un alt hectar a fost dedicat activităților recreative. Până în prezent, au fost identificate peste 140 de specii, dintre care unele sunt extrem de rare, iar parcul atrage anual peste 500.000 de vizitatori.

 

 

Datorită faptului că biomonitorizarea furnizează date în timp real la un cost mult mai redus decât soluțiile tradiționale, Birdz (o companie din Grupul Veolia) a creat un instrument de biomonitorizare. Senzorul Leko, dezvoltat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța, poate identifica 87 de specii de animale prin emisiile lor ultrasonice. Acest senzor funcționează autonom, fiind alimentat de panouri solare care asigură energia necesară pentru transmiterea automată a datelor zilnice.

1 Așa cum a fost identificat de IPBES, Platforma Interguvernamentală de Știință și Politică în domeniul Biodiversității și Serviciilor Ecosistemice, „IPCC-ul biodiversității".