89% dintre locuitorii lumii sunt convinși că schimbarea climatică are loc în prezent

Descoperiți cea de-a doua ediție a Barometrului Transformării Ecologice

Începând din 2022, Veolia publică o dată la doi ani Barometrul Transformării Ecologice, în parteneriat cu firma de consultanță și cercetare Elabe.

În fața crizei climatice, dezbaterea publică a trecut într-o nouă etapă. Conștienți de riscurile de mediu asupra sănătății și calității vieții, locuitorii lumii cer acțiuni concrete și imediate. Soluțiile disponibile sunt larg acceptate, însă strategiile de implementare se confruntă cu dificultăți în a găsi un consens comun.

Descoperiți ediția din 2024 a barometrului:

- Studiul la nivel global 
- Rezultatele inițiale ale barometrului 
- Soluțiile concrete 
- Barometrul Transformării Ecologice din 2024

Un barometru care acoperă 26 de țări de pe 5 continente

Barometrul include 26 de țări(1) de pe 5 continente, acoperind un eșantion de mai mult de jumătate din populația lumii. Țările au fost selectate pentru importanța lor demografică și pentru relevanța lor în contextul schimbărilor climatice: atât țări aflate în prima linie a efectelor climatice, cât și țări care sunt pionieri în politici ecologice.

Acest barometru ne permite să evaluăm percepția populației asupra soluțiilor ecologice existente atât la nivel global, cât și local, și să identificăm barierele și factorii care influențează implementarea acestora. Este un studiu informativ care ne ajută să avansăm dezbaterea și să înțelegem mai bine cum putem realiza transformarea ecologică.

Rezultatele inițiale ale barometrului

 

Teama ecologică cuprinde întreaga planetă

2/3

locuitori ai lumii se simt expuși și vulnerabili în fața unui risc major provocat de schimbările climatice sau de poluare.

64%

se simt expuși și vulnerabili în fața unui risc major pentru sănătate (dintre care 64% au o stare de sănătate precară și 58% au probleme de sănătate mintală).

Adoptarea unor măsuri pentru abordarea provocărilor actuale

67%

dintre locuitorii lumii consideră că o soluție care contribuie la menținerea sănătății lor i-ar motiva să-și schimbe obiceiurile sau să accepte mai ușor un cost ridicat.

66%

dintre locuitorii lumii sunt convinși că inacțiunea va aduce costuri mai mari decât acțiunea.

Decarbonizare, depoluare și regenerare a resurselor

Mai mult de 2/3

dintre locuitorii lumii sunt dispuși să plătească mai mult pentru:

  • energie produsă local din deșeuri ce nu pot fi reciclate și biomasă;

  • apă, precum și pentru fructe și legume, pentru a susține soluțiile de combatere a poluării apei și a solului.

66%

(+13% comparativ cu 2022) sunt dispuși să consume apă potabilă obținută prinreciclarea apei uzate pentru a reduce riscul de epuizare a resurselor de apă.

Dacă doriți să aflați mai multe despre studiul și rezultatele Barometrului Transformării Ecologice, faceți CLICK AICI pentru a descărca ediția din 2024.
Pentru a vedea rezultatele primei ediții a barometrului (2022), faceți click aici.

(1) Europa: Franța / Regatul Unit / Spania / Polonia / Republica Cehă / Țările de Jos / Belgia / Norvegia / Germania / Italia