Pentru a marca Ziua Mondială a Oceanelor, Tara Ocean Foundation și Veolia organizează primul hackaton ecologic - PlankThon Challenge

 

  • PlankThon Challenge, un hackaton ecologic dedicat protejării oceanului planetar, va avea loc între 25 și 27 iunie 2021. 
  • Acesta va presupune studenți din întreaga lume, 48 de ore de coduri, date și inteligență artificială aduse laolaltă într-un mediu care utilizează mai puțină energie pentru a proiecta modele care să faciliteze activitatea echipelor de cercetători care studiază oceanele și efectele schimbărilor climatice asupra vieții subacvatice. 

Paris, 8 iunie 2021 - În 25 iunie, începând cu ora 17:00, ora Parisului, echipe de 2 până la 4 studenți vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a identifica cea mai bună cale de a clasifica o bază de date care cuprinde aproape 130.000 de imagini ale planctonului realizate de expediția din prezent organizată de Tara Ocean Foundation în Oceanul Atlantic. 

Într-o primă fază, scopul va fi de a eticheta imaginile, înainte de a propune cea mai bună metodă pentru vizualizarea datelor colectate (dataviz). Abordarea de etichetare aleasă trebuie să aibă un consum redus de energie, pentru a putea fi utilizată pe un echipament econom de tipul Raspberry Pi. În final, cele mai bune modele vor fi implementate la bordul goeletei Tara pentru a fi utilizate în expedițiile științifice viitoare, dar și de pasionații de viața marină, care lucrează la PlanktoScope (un microscop automat dezvoltat de Plankton Planet și de University of Stanford, care poate fi utilizat nu doar pentru a observa planctonul, ci și pentru a capta imagini clare în vederea cuantificării biodiversității identificate într-un anumit loc). 

În cadrul concursului PlankThon Challenge, experți și mentori de la Veolia și Tara Ocean Foundation vor fi disponibili de la distanță pentru a îndruma discuția, a asista echipele și a răspunde la întrebările participanților. 

La finalul celor 48 de ore ale provocării, cele mai bune opt echipe vor fi invitate pe 1 iulie să-și prezinte abordarea și dataviz în fața unui juriu de experți de la Veolia, Tara Ocean Foundation și Laboratorul de Oceanografie din cadrul Universității Villefranche/Sorbonne. Cele mai bune trei echipe vor primi un Raspberry Pi sau un echipament cu un consum de energie echivalent și accesorii cu o valoare totală de 20.000 Euro (care se va împărți între acestea). 

Mai mult, echipa câștigătoare va avea șansa să viziteze goeleta Tara și să facă cunoștință cu întreaga echipă de la Tara Ocean Foundation în luna octombrie 2022, odată cu revenirea vasului din misiunea sa Microbiome la Lorient în Franța. Atunci vor avea oportunitatea de a-și vedea soluția pusă în practică. 
Studenții pasionați de coduri, inteligență artificială sau date, sau care doresc să investească în protejarea oceanelor sunt invitați să formeze echipe de 2 până la 4 membri și să aplice la PlankThon Challenge, prin completarea acestui formular: https://forms.gle/iPJJJLKYYQikKyUw5 

Romain Troublé, Executive Director, Tara Ocean Foundation: „Este minunat să putem valorifica creativitatea studenților din întreaga lume pentru acest eveniment fără precedent, Hackaton, care continuă colaborarea noastră de 12 ani cu Fundația Veolia. Oceanul planetar este plin de organisme despre care nu știm prea multe, iar noile tehnologii utilizate în cadrul expedițiilor Tara Ocean Foundation generează volume mari de date pentru care trebuie să dezvoltăm noi abordări și soluții pentru a le face utilizabile cu ajutorul echipamentelor low-tech, și astfel pentru a ne îmbunătăți cunoștințele despre ocean și cum să-l protejăm.” 

Estelle Brachlianoff, Chief Operating Officer, Veolia: „Protejarea oceanelor reprezintă o provocare majoră care presupune soluții inovatoare. Veolia a început să se implice în acest domeniu în urmă cu mulți ani și sprijină în special cercetarea prin sponsorizarea Tara Ocean Foundation. Ambiția noastră, prin PlankThon Challenge este să accelerăm această abordare, să inventăm tehnologii inovatoare de viitor, să stimulăm inteligența colectivă și să încurajăm studenții să se implice în activitatea științifică și ecologică. În calitate de companie de referință pentru transformarea ecologică, Veolia este mereu în căutarea unor idei noi și soluții concrete pentru a ajuta mediul înconjurător. Așteptăm cu nerăbdare să descoperim creativitatea studenților în acest domeniu.” 


Despre Tara Ocean Foundation  
Tara Ocean Foundation este prima fundație de interes public recunoscută în Franța dedicată oceanelor lumii. Aceasta dezvoltă date științifice despre ocean la nivel înalt în colaborare cu laboratoare internaționale de talie mondială, pentru a explora, a înțelege și a anticipa mișcările asociate schimbărilor climatice și riscurilor asupra mediului. Cele două misiuni cheie ale sale sunt explorarea și împărtășirea informațiilor. Pentru ca oceanele să devină o responsabilitate comună, și pentru a le conserva, Tara Ocean Foundation sporește nivelul de conștientizare în rândul tinerei generații și o educă, cu scopul de a proteja acest ecosistem vital. 

Despre Veolia  
Grupul Veolia își propune să devină compania de referință în materie de transformare ecologică. Cu aproape 179.000 de angajați la nivel mondial, Grupul dezvoltă și oferă soluții revoluționare care sunt utile și practice deopotrivă pentru gestionarea apei, deșeurilor și energiei. Prin cele trei activități complementare, Veolia contribuie la îmbunătățirea accesului la resurse, conservarea resurselor disponibile și regenerarea acestora. În 2020, Grupul Veolia a furnizat apă potabilă către 95 de milioane de oameni și servicii de gestionare a apelor uzate către 62 de milioane de oameni, a produs aproape 43 de milioane de megawatt-ore de energie și a tratat 47 de milioane de tone metrice de deșeuri. Veolia Environment (listată la Paris Euronext: VIE) a înregistrat venituri consolidate de 26,010 miliarde de Euro în 2020. www.veolia.com