Pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, aproape 50 de membri ai Grupului „+1, transformarea ecologică în acțiune”, s-au reunit la sediul Terra Academia din Paris - școală și accelerator al transformării ecologice, alături de Jean-Michel Blanquer, președintele acesteia. Evenimentul a oferit companiei Veolia ocazia de a-și anunța ambiția de a dubla numărul grupurilor „+1” la nivelul întregului Grup, pentru a accelera colaborarea pe teme de transformare ecologică în cadrul programului strategic GreenUp.
„+1 transformarea ecologică în acțiune” este un program care facilitează dialogul despre transformarea ecologică la nivel de comunitate (angajați Veolia, mediu de business, societate civilă, activiști de mediu, mediu academic etc) în vederea identificării, implementării și cooperării pentru dezvoltarea de soluții sustenabile inovatoare și facilitarea schimbului de idei care să contribuie la o dezvoltare durabilă sau de reconciliere a progresului cu natura. Acest program permite totodată o explicare a direcțiilor de acțiune Veolia integrate în programul strategic Green UP.
Rezultatele celei de-a doua ediții a Barometrului Transformării Ecologice, realizat de Veolia, în parteneriat cu firma de cercetare și consultanță Elabe, sunt clare: pentru locuitorii lumii, inacțiunea ecologică va aduce costuri mai mari decât acțiunea. Laurence Bedeau, asociat la Elabe, a explicat Grupului, în cadrul întâlnirii din Franța că, pentru 66% dintre locuitorii lumii, costurile generate de impactul schimbărilor climatice și al poluării vor fi mai mari decât investițiile necesare pentru transformarea ecologică.
La nivel internațional, cetățenii devin tot mai conștienți de pericolele provocate de problemele de mediu și de amenințările la adresa sănătății, în special pentru cei vulnerabili. 64% dintre locuitorii lumii se simt expuși și vulnerabili la riscuri pentru sănătate. Aceste probleme nu mai sunt percepute doar ca o provocare de a „salva planeta”, ci și de a salva umanitatea. Respondenții așteaptă mobilizarea tuturor părților interesate: cetățeni, guverne, autorități locale, companii și instituții globale.
Cooperarea este considerată o condiție esențială pentru tranziția ecologică.
Laurence Bedeau, asociat ELABE
Pentru a implementa transformarea ecologică, este esențial să schimbăm relațiile dintre diferitele părți interesate, abordând problemele-cheie într-un mod global și sistemic. Acest lucru va fi realizat prin cooperare, o valoare fundamentală pentru Grupul Veolia. În cadrul programului strategic GreenUp, compania are o ambiție clară: numărul grupurilor „+1, transformarea ecologică în acțiune” va fi dublat de la 12 la 24, fiecare concentrându-se pe o problemă de transformare ecologică la nivelul unui contract, proiect, al unei regiuni sau țări.
Până în 2027, Grupul își va instrui toți managerii în dialogul și cooperarea cu părțile interesate. Cooperarea a fost identificată ca o arie esențială pentru implementarea soluțiilor de depoluare, decarbonizare și regenerare a resurselor în diferite regiuni.
Descoperiți momentele cheie ale evenimentului „+1, trecem la nivelul următor!”
Două exemple cheie ilustrează abordarea +1:
- Inițiativa „Eco d'eau”, lansată de grupul +1 din Franța, pentru a promova o dinamică unificatoare în jurul utilizării responsabile a apei. Certificată de guvernul francez, aceasta a mobilizat deja 600 de parteneri – autorități locale, companii, federații, organizații, ONG-uri, școli și mass-media – și a informat 10 milioane de oameni din Franța cu privire la acțiuni ecologice.
- Implicarea părților interesate regionale în guvernanța contractului pentru Arianeo, centrul de recuperare a deșeurilor din zona metropolitană Nice Côte d'Azur.
Facilitatea industrială Arianeo este situată în districtul Ariane din Nisa. Am creat un Comitet Superior pentru Mediu și Social, care reunește 12 părți interesate, inclusiv comitete de cartier. De asemenea, vom deschide un spațiu comun destinat asociațiilor și rezidenților locali.
Romain Ascione, Director de Dezvoltare Veolia pentru zona Franța si Deșeuri Speciale Europa.
Terra Academia, școală și accelerator al transformării ecologice
Terra Academia, școala și acceleratorul transformării ecologice creat de Veolia, își propune să formeze oameni în noi profesii și abilități legate de ecologie, oferind programe adaptate nevoilor fiecărei regiuni. Până în 2030, campusurile din 15 regiuni franceze vor deveni centre de inovație, instruire practică și interacțiune cu ecosistemele locale.
Aflați mai multe despre Terra Academia
În 2024, „+1, transformarea ecologică în acțiune” reprezintă:
- 12 grupuri create în 8 regiuni diferite, din Australia și Japonia până la Irlanda și Columbia;
- 300 de părți interesate implicate în cel puțin 30 de întâlniri;
- Peste 120 de ore de dialog colectiv organizate.